20 Ocak 2023 Cuma

Antibiyotik nedir ve ne için kullanılır?

 Antibiyotik nedir ve ne için kullanılır?

Antibiyotikler, bakteriyel enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılan ve insan sağlığı açısından çok büyük öneme sahip ilaçlardır. Bu kimyasal maddeler, bakterilerin çoğalmasını önlemekte ve/veya bakterileri öldürmektedir.


Antibiyotik içince vücutta neler olur?

Antibiyotik kullanımında sindirim sistemi ile ilgili yan etkiler görülebilir. Bunların arasında bulantı, ishal, karında şişkinlik, hazımsızlık, kabızlık, kusma ve karın ağrısına sık rastlanır. Klinikte en sık “antibiyotiğe bağlı ishale” rastlanır.

Antibiyotikten sonra ne içilmez?

Süt ve süt ürünlerinin içeriğindeki kalsiyum, antibiyotiğin emilimini azaltabilir. Bu yüzden antibiyotiğin kullanıldığı saatlerde süt ve ürünleri tüketilmemelidir. Yine bir takım antibiyotikler ise meyve suyu, domates, kafein ile birlikte kullanıldığında ilacın midede harabiyetini artırabilir.

Neden antibiyotik kullanmamalıyız?

Antibiyotik kontrolsüz kullanıldığında; antibiyotik direncine, böbrek ve karaciğer fonksiyonlarının bozulmasına, işitme problemlerine, ekonomik maliyete ve ciddi yan etkilere yol açabilir. Gereksiz antibiyotik kullanımı yetişkinlere oranla çocuklarda daha büyük etkilere neden oluyor.

Antibiyotik kullanmak yerine bu besinleri tüketebilirsiniz.

BAL. Sabah kahvaltıda alacağınız 1 tatlı kaşığı bal antibakteriyal ve antiviral özelliği ile bağışıklığınızı korumaya yardımcı olurken gün içerisinde enerjinizi de artırır.

2. ZENCEFİL. ...

3. SOĞAN/SARIMSAK. ...

ZERDEÇAL. ...

ADAÇAYI. ...

6. ÇÖREK OTU.

Hastalar antibiyotik kullanmadan tedavi olabilecekler.

Doğal Antibiyotik görevi gören yiyecek.

Share:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder